Van Manager naar Coach

Geplaatst op

 

 

teambuilding

Binnen bedrijven en organisaties verandert de manier van samenwerken tussen directie/eigenaren en de medewerkers de laatste jaren sterk. Werd in het verleden van de eigenaar of manager verwacht dat er vanuit het geven van opdrachten werkzaamheden werden verricht, dat is nu uit den boze.

In deze moderne tijd waar mensen zich beter voelen bij meer vrijheid en zelfstandigheid is de manier van leidinggeven veranderd. Er wordt steeds meer gewerkt vanuit zelfsturende teams. De manager geeft in grote lijnen aan wat de procedures en werkwijzen zijn waarna de teamleiders zelfstandig (tot bepaalde hoogte) hun werk doen. Een dergelijke manier van werken werpt zijn vruchten af als teamleiders de verantwoording aan kunnen en begrijpen wat er van hen wordt verwacht.

Indien dat goed wordt uitgevoerd geeft het veel meer committent vanuit de personen die in de organisatie werken. Men voelt zich meer betrokken en werkt vaak in een ontspannen sfeer. Een groot bijkomend voordeel is ook dat in vele gevallen de productiviteit in het werk verbeterd.

We kunnen constateren dat bedrijven die volgens bovenstaande manier werken een lager personeelsverloop hebben. Mede omdat medewerkers veel waarde hechten aan een goede sfeer, collegialiteit en plezier in het werk. Kortom de betrokkenheid is groter.

Indien je als eigenaar je medewerkers motiveert, inspireert, luistert naar wat men belangrijk vindt en mogelijkheden biedt om zichzelf te ontplooien zal het team ook loyaal zijn naar het bedrijf en het management. Echter daar zal je binnen de organisatie dagelijks aan moeten werken, de manager wordt coach.

Het is de moeite waard, want het draait allemaal om mensen, het kapitaal binnen je organisatie.